BU KUTLU GECE NASIL iHYA EDiLMELi


BU KUTLU GECE NASIL iHYA EDiLMELi

Kuran'da "bin aydan daha hayırlı" olarak belirtilen Kadir Gecesi hepimize hayırlı olsun. Peki bu geceyi nasıl geçirmeli?


Kur'an-ı Kerim'deki Kadir sûresinde 'bin aydan daha hayırlı' olduğu bildirilen Kadir Gecesi'nde dünyanın dört bir yanında eller dua için kalkacak, gözyaşları af ve mağfiret için akacak.

Başta cuma günü ve gecesi olmak üzere, Kadir Gecesi gibi gecelerde vefat edenlere Cenâb-ı Hak o vakitlerin hürmetine ayrı bir muameleye tabi tutacak­tır.

Bir mü'min ölmeden önce böyle bir gecede Cenâb-ı Hakk'ın affına ermişse haliyle bu nimetten faydalanacak ve kurtula­caktır.

Ayrıca gecede Kur'ân'a çok yer ayırmalı. Bol bol Kur'ân okumalı ve dinlemeli. Kendimizi Kur'ân'a muhatap etmeli. Kur'ân sanki ilk defa bize inmiş bir ruh hali içinde olmalı.

Kuran-ı Kerim bu gece indirilmişti

Kadir Gecesi, İslâm'da en kutsal ve faziletli gece olarak biliniyor. Kur'anı Kerim, mü'minlere bir müjde olarak verilen bu gecede nazil olmaya başlamıştı.

Camiler sabaha kadar açık

Kadir gecesinde vatandaşların rahatlıkla ibadet edebilmesi için yurt genelindeki 2 bin 194 cami salı gecesinden çarşamba sabahına kadar açık tutulacak.

TRT Amasya ve Bosna Hersek'ten canlı yayın yapacak

TRT, Kadir Gecesi dolayısıyla yarın saat 21.30'da Amasya II. Beyazıt Camii ile Bosna Hersek Gorajde Kenti'ndeki 15 bin kişilik camiden dönüşümlü olarak mevlit programı yayınlanacak. Program, aynı saatte TRT Avaz'dan da izlenebilecek.

Bardakoğlu'nun mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kadir Gecesi nedeniyle bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Bardakoğlu, Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece Kadir gecesine ulaşmanın heyecanını ve mutluluğunun yaşanacağını belirterek, “Yüce Kitabımız'da “bin aydan daha hayırlı” (Kadr, 97/1-5) olduğu bildirilen Kadir gecesi, insanlık için kurtuluş reçetesi olan Kur'an'ın indirilmeye başlandığı, esenliğin bütün dünyayı kuşattığı, dua ve tevbelerin kabul edildiği bir kutlu gecedir.

Kendimizi hesaba çekelim

Kadir gecesini diğer bütün zaman dilimlerinden üstün kılan özellik, bütün insanlık için hidayet rehberi olan Yüce Kitabımız Kur'anı Kerim'in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasıdır” dedi.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, mesajında şunları kaydetti: “ Mükâfatların sınırsız olarak verildiği Kadir gecesi, kendimize dönerek gaflet içinde geçirmiş olduğumuz günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe etme ve af dileme, bir daha yapmama kararlılığımızı Yüce Yaratıcımızın sonsuz rahmet ve mağfiretini umarak yineleme, aramızdaki sevgi ve bağışlamanın hepimizi kucaklaması için bu yolda yeni adımlar atma zamanıdır. Bize manevi derinliğinde arınma ve bağışlanma fırsatı sunan bu mübarek gün ve geceler, yaşantımızda kalıcı değişiklikler meydana getirmediği müddetçe tam anlamıyla idrak edilmiş sayılamaz. Bu sebeple ibadetlerimizde ve ahlaki yaşantımızda istikrar ve istikametin önemli bir husus olduğunu bilmeli, her ayı Ramazan ve her gün ve geceyi Kadir Gecesi gibi yaşamayalıyız.”

Nasıl Dua Etmeli?

"Yâ Resulallah, Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl duâ edeyim?"

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselâm:

"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbü'lafve fa'fü annî"

Yani:

"Allah'ım! Sen affedicisin, kerem sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle, dersin' buyurdu."

4 rekat Kadir gecesi namazı

Bu gece 4 rek’at Kadir gecesi namazı kılınır:
1′inci rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 „İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr…“

2′nci rek’atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,

3′üncü rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 „İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr…“

4′üncü rek’atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf, okunur.

Namazdan sonra:
1 defa:



اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ واللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ


„Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd“

100 „Elem neşrah leke sadrak…“
100 „İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr…“
100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz’e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى


„Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa’fü annî“


Mümkünse kandil gecesi olması hasebiyle bir de tesbih namazı kılınır.

To Top