İFTARDA NE YENİR?

İFTARDA NE YENİR?



Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Vatandaşlar heyecanla Ramazan orucunu tutmayı bekliyor. Uzmanlar ramazanda beslenme konusuna dikkat çekerken bazı uyarılarda da bulunuyor. Özellikle zayıflama aracı olarak görülen Ramazan, aslında yanlış bir araç olarak görülüyor. Ramazanda beslemeye daha dikkat edilmesi gerekiyor.


Ramazanda beslenmeye ayrı bir önem vererek sağlığın korunması büyük önem taşıyor. Tüm gün aç ve susuz kalan vücudun toparlanması ve kendini yenilemesi için iftar saatinde neler yenmeli ve nasıl beslenilmelidir? Sizler için derlediğimiz bazı püf noktalara dikkat ederek Ramazan'da sağlıklı kalabilirsiniz.

Hızlı yemek yemeyin

Bütün gün aç ve susuz kalan midenize birden yüklenmeniz hoş olmayan sorunlarla karşılaşmanıza neden olur. Çok acıkmış olsanız da kendinizi dizginlemeniz ve yavaş yavaş besinleri tüketmeniz daha kararında olacaktır. İlk başta fark edilmese de bir süre sonra mideniz doyduğunun sinyallerini verecektir. Bu nedenle sabırlı olmanız ve aşırı porsiyon tüketiminden kaçınmanız daha doğru olacaktır.

Yağlı yiyecekler ve hamur işinden uzak durun

Aşırı yağlı, hamur işi gibi ağır yiyecekler tüm gün boş kalan midenize ağır gelir ve sindirim sisteminizi oldukça zorlar. Doyduktan bir süre sonra kendinizi çok rahatsız hissedeceğiniz ve daha halsizleşeceğiniz bir gerçektir. Ayrıca yavaşlayan metabolizma alınan yağların yakılmasını zorlaştıracağından bunlar hep kilo olarak size geri dönecektir.

Karbonhidrat alımına dikkat edin

Şekerli gıdaları canınızın çekme olasılığı Ramazan ayında daha fazladır. Tüm gün açlık ve yorgunluktan enerjinizin düştüğünüzü hissedersiniz ve tatlı yeme ihtiyacı duyarsınız. Ağır şerbetli tatlılar hemen yerine sütlü tatlıları tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Fazla karbonhidrat kan şekerinizi hızla düşürüp yükselttiği için çok çabuk acıkmanıza ve enerjinizin düşmesine neden olur.

Sıvı tüketmeyi unutmayın

Tüm gün susuz kalan vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamanız çok önemlidir. Bu nedenle birden yüklenmeden ama belli aralıklarda iftardan sahura kadar su, sıkma meyve suları vb. içeceklerle karşılamanız gerekir. Şeker içeren ve gazlı, asitli içeceklerden uzak durmanız kan şekerinizin yükselmesini önleyecektir.

Vitamin ve mineralleri eksiksiz alın

İftar saatinde tek öğünle beslenmeyi tercih etmemeniz, pek çok besinin içerdiği vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almanız sağlığınız için gereklidir. Sebze, et, meyve gibi besinlerin içerdiği faydaları almanız önemlidir.

Hafif egzersizler yapın

Ramazan boyunca hareket etmeye özen gösterin. Kendinizi çok zorlamadan hafif yürüyüşler ve egzersizler yapabilirsiniz. Tüm gün aç, susuz ve hareketsiz kalan vücudu iftar yaptıktan sonra bu şekilde ödüllendirmek hem kendinizi daha rahat hissetmenizi hem de metabolizmanızın çalışmasını sağlayacaktır.
To Top