KURBAN BAYRAMINDA NELER YAPMALI




KURBAN BAYRAMINDA NELER YAPMALI



Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek sünnettir.

Bayram günü yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslâmiyete doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye qötürmek sünnettir.

Bayram gecelerini ihya edenin büyük saadete kavuşacağı bildirilmiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberânî]

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusurundan dolayı kimseye darılmamak gerekir.
Bayramda küs durulmaz

Dargınlık olsa bile üç günden fazla sürmemelidir. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allahın kulları kardeş olun! Bir müslümanın diğer kardeşine darılarak 3 günden çok uzaklaşması helal değildir.) [Buhârî]

(Müslümana 3 günden fazla dargın duran, cehenneme gider.) [Nesâî]

(Birbirine dargın iki kimseden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, bu selamı melekler alır. Selam almıyan kimseye de şeytan, sevinerek iltifatta bulunur.) [İbni Ebî Şeybe]

  • BAYRAM NAMAZINA ERKEN KALKIP MUTLAKA SABAH NAMAZINI EDA ETMEK GEREK. 
  • KURBAN KESENLERİN EN AZ İKİ REKAT KURBAN NAMAZI KILMALARI VACİPTİR.
  • KURBAN KÜÇÜK BAŞ HAYVANLARA BİR KİŞİ NİYETLENİR. SIĞIR KESENLER 1-2-3-4-5-6-7 KİŞİ NİYETLENİRLER.
  • BAYRAM NAMAZINDA 1-2-3 GÜNLERİ AKŞAM NAMAZINA KADAR KURBAN KESİLİR. NİYET VE TEKBİR ŞARTTIR
  • KURBAN BAYRAMININ 1-2-3-4 GÜNLERİ KILINACAK VAKİT NAMAZLARININ FARZINDAN SONRA TEKBİR GETİRİLİR. 
  • BAYRAM ZİYARETLERİNE, CAMİYE ALIŞ VERİŞE V.S. YERLERE GİDERKEN, GELİRKEN İNSANLARLA SELAMLAŞILIR, KARŞI TARAFIN DURUMUNA GÖRE BAYRAMLARİDA KUTLANIR.
  • DARGIN OLDUĞUN VE KIRDIĞINIZ KİMSELERLE BARIŞIP, GEREKİRSE HELLALLİK ALINIR.
To Top