BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?



BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, bu namazın her rekatında üçer fazla tekbir olmasıdır.
Bu fazla tekbirlere "zait tekbirler" denir. Bu ilave tekbirler vacip olup 1. rekatta kıraatten önce, 2. rekatta kıraatten sonra alınır.Tekbirle birlikte eller kaldırılır ve yanlara bırakılır. İlk rekatta iftitah tekbirinden sonra eller bağlanır ve Subhaneke okunur. Bundan sonra imamla birlikte zait tekbirlere geçilir.




İmamın tekbiri diğer tekbirlerde olduğu gibi sesli, cemaatin tekbirleri ise alçak sesle olur. Allahüekber denilerek eller kaldırılır ve yanlara salınır, üç kere ''Subhanallah'' diyecek kadar beklendikten sonra yeniden tekbir alınır; aynı şekilde eller kaldırılır, yanlara bıkarılır ve biraz beklendikten sonra bu rekattaki zait tekbirlerin sonuncusu olan 3. tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.

Cemaat susar, imam gizlice euzu besmele çektikten sonra açıktan okumaya başlar. Fatiha'dan sonra bir zammı sure okur. Rüku ve secdeden sonra 2. rekata kalkılır. 2. rekatta imam, Fatiha ve arkasından bir sure okuduktan sonra 3 defa tekbir alınır ve eller yanlara salıverilir. 4. tekbir rükua geçiş tekbiri olup bu tekbirle rükuya gidilir ve namaz tamamlanır.


To Top