KURBAN YERiNE BAĞIŞ MI ?!

Başta LÖSEV olmak üzere bazı kurum ve vakıfların 'Kurbanımızın kesilmesini istemiyorum, onun yerine bağışta bulunmak istiyorum' şeklinde düzenlediği kampanyalara ilahiyatçılar ve Diyanet'ten tepki geldi.


Konu hakkında görüşleri alınan ilahiyatçılar, kesimsiz kurban'ın 'kurban ibadeti' yerine geçmeyeceğini vurguluyor. Kurban ibadetinin kabulü için hayvanın kesilip, kanının akıtılmasının şart olduğuna vurgu yapan ilahiyatçılar, sadaka ile kurbanın karıştırılmamasını istedi.

Kurban kesilmeden olmaz. İşin özü budur zaten. Din dediğimiz şey, istendiği gibi zamana ve zemine göre manipüle edilecek, uyulmayacak, değiştirilecek şeyler değildir. İbadetler, özü itibarıyla dinin sabiteleridir, onların üzerinde değişiklik yapılamaz. İslam'da farklı yardımlaşma şekilleri vardır. Sadaka vardır, infak vardır, zekât vardır. Her biri farklı alana hizmet eder. Ancak Kurban başlı başına bir ibadettir. O kesilmeden yapılamaz." diye konuştu.


Farklı Bir İbadet Algısı Oluşturuluyor!


KURBAN YERiNE BAĞIŞ MI ?!
 
Diyanet 'Alo Fetva' hattı ise bu tür kampanya düzenleyenlerin ciddi kurumlar olmadığı belirterek, "Vatandaşı yanıltıyorlar, vatandaşın dikkatli olması gerekir. İbadet algısı oluşturmaya çalışıyorlar. "Kesimsiz kurban ile vatandaşın kurban ibadeti sorumluluğu üzerinden kalkamaz." uyarısında bulunuyor.

Bağış Kurban Hükmüne Geçmez
 
Diyanet İşleri Başkanlığı ise internet sitesinde vekâlet yolu ile kurban kesimi hakkında geniş bilgiler veriyor. Açıklamada, kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile 'ibadetin yerine getirilmeyeceği' vurgulanıyor. Kurbanda asıl olanın, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesi olduğu, bu bakımdan vekâletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak 'yardım kampanyası' şekline dönüştürülmesinin uygun olmayacağı belirtiliyor.

sonpeygamber.info
To Top