ŞEVVAL ORUCU VE FAZİLETİ

"Ramazanı oruçlu geçirip şevval'de 6 gün oruç tutan tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır." Hz. Peygamberin bu hadisinden hareketle, İslam dünyasında Ramazan’ı takip eden Şevval ayında 6 gün oruç tutma adeti oldukça yaygın. Peki sevabı çok büyük sayılan Şevval ayı orucu nasıl tutuluyor. İşte o sorunun yanıtı..

İslam dünyası Ramazan ayını tamamladı bayrama ulaştı. 4 güne tamamlanan bayramda vatandaşlar yurdun dört bir yanına dağıldı. Kimi akrabalarının yanına gitti kimiyse bayramı tatille birleştirdi.. 

Hicri takvime göre Ramazan ayını Şevval ayı takip ediyor. Şevval ayında oruç tutmak ise öteden beri İslam dünyasında sevilen bir adet olarak uygulanıyor. 

Şevval orucunun dayanağı ise Hz. Peygamberin bir hadisi... Sahih hadis kitaplarında Hz. Peygamberin, "Kim ramazanı oruçlu geçirip Şevval ayında 6 gün oruç tutarsa tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır" dediği rivayet ediliyor. 

Altı günlük Şevval orucunu tutabilmek içinRamazan ayını oruçlu geçirmiş olmak önemli. Din bilginleri, Ramazan ayında tutulmayan oruçlar varsa önce oruçları tamamlamayı ardından Şevvaloruçlarına başlamayı öneriyor. 

Din alimlerine göre, 6 gün tutulacak Şevvaloruçlarının arka arkaya olması da gerekmiyor.Şevval ayı içinde farklı günlerde bu oruçları tutmak mümkün. Dinimize göre Ramazan bayramında oruç tutulamıyor. İslam alimleri, Hz. Peygamberin hadisindeki gibi tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılmak için 6 günlük Şevval oruçlarına pazartesi gününden itibaren başlanabileceğini belirtiyor. 


To Top