MEYVE'NiN KRALI HURMA!


Ramazan Sofralarının vazgeçilmezidir Hurma. İsteyene gıda isteyene ilaçtır hurma... Kur'an da dahi faydaları bahsedilen meyvedir Hurma.... Bu Ramazan da hurmalar süsleyecek hurmaların faydalarını özetleyelim isterseniz...

1- Hurma Oruçlu İçin En iyi Gıdadır.
Hurma, vitamin ve tatlılar gibi, emilmesi kolay olan önemli maddeler ihtiva eder. Bununla birlikte hurma acıkmayı durdurmaya yardımcı olmakta ve oruçluya tokluk hissi vermektedir. Bundan dolayıdır ki, Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:"Sizden biriniz iftarını açtığında hurma ile açsın, zira o berekettir". (Ebu Davut rivayet etmiştir). Bugün gıda bilim adamları da bunu tavsiye etmekteler. Allah ne yücedir.
2- Fazla Kilo Tadavisi İçin Hurma
Deney ve tecrubeler ispat etmiştir ki; her gün düzenli bir şekilde günlük olarak hurmadan birkaç tane yemeye devam etmek, vücut ve beyindeki hormonların düzenini sağlar ve insana tokluk hissini verir. Böylece kişinin yediği yemek miktarını en aza düşürmektedir. Yani hurma; kiloyu azaltıp kilo düzenini korumaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple bazı araştırmacılar şunu vurgulamaktalar: Şüphesiz hurma, şişmanlığı tedavi etmede harika bir gıdadır. İşte burada Peygamber (s.a.v.)'in şu sözünü hatırlıyoruz: "Yanında yiyecek hurması olan bir hane (ev) halkı aç kalmaz" (Müslim rivayet etmiştir).    
3- Hurmanın Tedavi Ettiği Hastalıklar
Bugün birçok araştırmacı şunu söyluyor: Hurma örnek bir gıda olup yüzden fazla hastalığı tedavi eder. Tedavi ettiği bu hastalıklardan biri de bağırsak bozukluğudur. Hurma bağırsakların en üst seviyede görevini yapmasına yardımcı olur. Aynı şekilde hurmanın; bol miktarda maden, tuz ve vatanim içermesi sebebiyle beyin çalışmasına olumlu etki yaparak, vücudun beyinden azalttığı gıda unsurlarını tamamlar. Bu da insanın huzurunu sağlar ve istikrara kavuşturur. Bu da demektir ki, her gün düzenli bir şekilde belli bir ölçüde hurma yemek, psikolojik ve ruhi duruma etki yaparak kişinin daha çok istikrarlı olmasını sağlar. Bu sebeple diyoruz ki: Bu gıdayı bizim için yaratan ve Kuran ayetinde de bize bundan bahseden Allah ne yücedir. Allah şöyle buyuruyor: "Biz, yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık. Ta ki, onların meyvelerinden ve elleriyle bunlardan imal ettiklerinden yesinler. Hala şükretmeyecekler mi?” (Yasin:34–35).
4- Su ve Hurma
Gıda uzmanlarının yaptıkları tespitlere göre, aktif bir orucun su ve doğal şeker maddelerine dayanması gerektiğini vurgularlar. Hurmada bulunan şeker ise, doğada bulunan en güzel şekerdir. Deneylerin ortaya çıkardığı sonuca göre, 20 veya 30 gün boyunca hurma ve su ile gıdalanan bir insanın vücudu, birikmiş olan birçok zehirlenmelerden kurtulacağı gibi, vücudunda önceki durumundan daha iyi bir direnç hisseder. Bu sebeple Peygamber (s.a.v.)'in bu gerçeği vurguladığı ve ondan bahsettiğini görmekteyiz. Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Biriniz iftarını açtığında hurma ile açsın, zira o berekettir. Eğer hurma bulamazsa su ile açsın. Zira su temizliktir"(Ebu Davut rivayet etmiştir).
5- Gıda Düzeni için Hurma
Hurmanın geniş çaplı ve zengin bir gıda çeşidini depolaması sebebiyle, onu açlığa karşı dayanabilen bir gıda konumuna getirmektedir. Şişmanlığın ana sebebinin devamlı surette açlık hissetmek ve yemek yemeye iştahlanmak olduğunu, bunun da yemek esnasında büyük oranda yağ ve tatlı tüketimini beraberinde getirdiğini düşünürsek, bunun tedavisinin ise açlık hissi esnasında birkaç hurma tanesini yemek suretiyle tokluk hissini sağlamaktan geçer. Yenecek olan birkaç adet hurma vücuda gerekli olan şeker ihtiyacını vermiş olacak, aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, büyük oranda açlık hissini ortadan kaldıracaktır. Sonuç olarak; her gün düzenli olarak birkaç adet hurma tanesini yemeyi sürdürmek, fazla yemek tüketimini frenleyip azaltacaktır. Bu gerçek ise peygamber (s.a.v.) ' in şu sözü ile açıkça ortaya çıkmaktadır: "Yanında yiyecek hurması olan bir hane (ev) halkı açlık çekmez" (Müslim rivayet etmiştir). İşte burada hurma vasıtası ile fazla kiloya karşı bir ilaç bulmuş oluyoruz. Bilindiği gibi her gün birkaç tane hurma yemek fazla kiloyu azaltmaktadır. Bu durumu günümüz bilim adamları da teyit etmekteler. Bu gerçeği rahmet peygamberi, efendimiz (s.a.v.) ondört asır evvel emretmiştir.
6- Taze Hurma ve Doğum
Bilim adamları; doğum aşamasında rahim kaslarının doğal olan şekere oldukça fazla ihtiyaç duyduğunu, hurmanın da bu kaslar için iyi bir gıda olduğunu söylerler. Hurmanın yumuşak ve kolay bir madde olması, doğumdan önce barsak ve doğum kanallarını temizlemesi ve doğumu kolaylaştırması hasebiyle hamile kadın için zaruri bir gıdadır. Çünkü hurma rahim kaslarını etkiler, onu canlandırır ve hareketlerini düzenler. Böylece hamile kadının doğumunu kolaylaştırır. İşte burada; Yüce Allah’ın Hz. Meryem’e olan hitabındaki Kuran mucizesi açıkça tezahur etmektedir. “Hurma dalını kendine doğru silkele ki, üzerine taze, olgun hurma dökülsün” (Meryem:25).
To Top