iLK iFTAR



İlk İftar nasıldı?

Sevgili Peygamberimizin iftar sofrasına baktığımızda meselenin hiç de bizim bildiğimiz gibi olmadığını görürüz. Peygamberimiz Ramazan ayının özelliklerini anlatırken iftar vermeyi de teşvik ediyor: "Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir şey verirse¸ yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur." Sahabiler sordular: "Ey Allah'ın Resulü¸ hepimiz oruçluya iftar edecek bir şey bulup verecek durumda değiliz."
Peygamberimiz de¸ "Allah bu sevabı bir tek hurma ile¸ bir içim su ile¸ bir yudum süt ile oruçlu mü'mine iftar ettirene de verir" buyurdular. Bu şekilde israfa girmeden de pekala¸ iftar verebiliriz. İnsanın imkânı ne kadarını kaldırabiliyorsa¸ ona göre bir hazırlık yapması en güzelidir.

Bunun için¸ "İftar verecek imkanım yok" diyerek dost ve akraba ziyaretlerini¸ Ramazan içinde iftar verip sevabını ihmal etmediğimiz zaman¸ çok şeyler kazandığımız gibi¸ güzel bir sünneti de işlemiş oluruz. İftardan sonra dua yapmak da önemli bir sünnettir.

Peygamberimiz Sa'd bin Muaz'ın evinde iftar yapmış ve onlara şöyle dua etmişti: "Yanınızda hep oruçlular iftar etsin. Yemeğinizi iyi insanlar yesin. Melekler de size dua ve istiğfarda bulunsun" 1

Ramazan'da özel olarak verilen beş şey nedir? Cabir bin Abdullah anlatıyor. Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: "Ümmetime Ramazan ayında beş şey ihsan edildi. Bunlar daha önceki peygamberlerin ümmetine verilmemişti. 

"Birincisi: Ramazan ayının ilk gecesi olunca Cenab-ı Hak onlara rahmetiyle bakar.Allah kime rahmetiyle bakarsa¸ onu hiçbir zaman azaba çarptırmaz. 

"İkincisi: Oruç tutanların ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. 

"Üçüncüsü: Gece ve gündüz melekler oruç tutanların bağışlanması için Allah'a yalvarırlar. 

"Dördüncüsü: Allah o gün Cennetine emir verir ve şöyle buyurur: 'Ey Cennet¸ kullarım için hazırlan¸ süslen.Dünya sıkıntılarından kurtulup benim huzuruma ve ikramıma gelip istirahat etmeleri yaklaştı.' " 

"Beşincisi: Ramazan'ın son gecesi gelince de¸ Allah oruç tutan kullarının hepsini affeder." Sahabilerden bir zat sordu: 'Ya Resulallah¸ bu gece Kadir Gecesi midir?' Peygamber Sallallâhü Aleyhi Vesellem "Hayır" dedi¸ "bilmez misiniz¸ işçiler gün boyu çalışıp da işlerini bitirdikleri zaman ücretlerini almıyorlar mı?" 2

1 Müsned¸ 3:138.

2 et-Tergib ve't-Terhib¸ 2:92
To Top