ALMAN DA iFTAR EDECEK !


ALMAN DA iFTAR EDECEK !

Tüm dünyadaki Müslümanlar gibi Almanya’daki 4 milyon Müslüman da bugün mübarek Ramazan ayına merhaba diyor. İslam karşıtlığının terör saldırılarına kadar vardığı Avrupa’da iyi komşuluk ilişkilerinin önemine dikkat çeken DİTİB yetkilileri Ramazan ayı için, “Komşunu iftara davet et” kampanyasına katılma çağrısı yapıyor.

Dünyanın dört bir yanıda olduğu gibi Almanya’daki 4 milyonu aşkın Müslüman, dün akşam kılınan Teravih Namazı ve gecesindeki sahurla mübarek Ramazan ayı iklimine girdi. DİTİB Köln’deki Merkez Camii de Ramazan’ı inşa edilmekte olan yeni binasında karşıladı. Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği ise, Norveç’teki terör saldırılarının da kaynağı olduğu anlaşılan Avrupa’daki İslam karşıtlığı ve İslamofobi’ye karşı Ramazan ayında, “Komşunu iftara davet et” kampanyası başlattıklarını açıkladı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Din Hizmetleri Ataşesi Zekeriya Bülbül, “Rahmetini, esenliğini üzerimizde hissettiğimiz mübarek Ramazan ayının milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Bu hayra hizmet etmesi için bu sene, öncelikle Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez hocamız kampanya başlattı. Başkanlığımız her yıl bir kampanya başlatıyor. Geçen yıl Kur’an-ı Kerim’in nüzulünün 1400. yıl dönünü sebebiyle Kur’an yılı ilan edilmişti. Hocamız bu sene İslam’ın çok önem verdiği komşuluk ilişkisine vurgu yaparak, komşu merkezli bir hizmet anlayışı gütmekteler. Bu sene ayrıca Türklerin Almanya’ya gelişinin 50. yıldönümü. Biz bu yıldönümünü de göz önünde bulundurarak Ramazan’da ‘Komşunu iftara davet et’ kampanyası başlatıyoruz” dedi.

Müslümanlarla ilgili daha çok medyanın yayınlarından bilgilenen yerli toplumda İslamofobi’nin endişe verici boyutlara vardığını hatırlatan Ataşe Bülbül, “Bizimle ilgili daha çok medyadan bilgilenen komşularımızın İslam dinini, Müslümanları biraz daha yakından görebilmeleri, ki medya yoluyla bilgilenen insanlar bizlere mesafe koyabiliyor. Kültürümüz bize şunu öğretmiştir ki; komşuluk ilişkilerinde kapısı çalınmadan, evlere misafir olunmadan samimiyet kazanılmıyor. Ramazan ayının esenlik ve rahmetinin de çatısı altına girmek suretiyle bu komşularımızla yeni bir diyalog başlatma sürecine giriyoruz. Birinci amacımız İslam dininin komşuluğa verdiği önem sayesinde bize verdiği güzel rengi yaşadığımız topluma göstermek, tanıtmak. İkinci boyutu ise; Almanya’da şu ana kadar komşularla çok fazla diyalog kurulmadı, insanlar kaynaşamadı. Köln bölgesinde 48 derneğimiz var, her bir derneğimize vakit, Cuma ve bayram namazlarına gelenlerin sayılarını çıkardık ve toplam 39 bin insanın geldiğini, sayının yıldan yıla arttığını tespit ettik. 39 bin insan geliyorsa en azından 25 bin aile en azından bayram namazlarında camilerde buluşuyor. Bu kadar büyük bir kesime mesajımızı iletebiliyoruz. Bunlardan 5 bin aile bile kampanyamıza katılsa, 5 bin Alman ailenin İslam hakkındaki görüşü değişecek.” dedi. Bülbül, İslam’ın komşuluğa verdiği önemle ilgili hadislerden örnekler vererek, “Dindaşlarımıza çağrımız, bu kadar üzerimizde hakkı olan komşularımızla, dinleri ne olursa olsun onların en azından hastalıklarında, cenazelerinde, iyi ve kötü günlerinde onlarla paylaşım içinde olmamız gerekir. Komşuya kendimizi de anlatmamız gerekiyor. Onu da bu Ramazan’da bu kampanya ile, Alman komşularımızı eviminde misafir ederek onlara hem kültürümüz, hem de dinimiz hakkında bilgiler verebilme fırsatı bulacağımızı umuyoruz. Din görevlilerimizden konuyu camilerde işlemelerini istiyoruz.” dedi. Bülbül, Ramazan ayı içinde Alman komşularını davet eden seçilmiş bir aileye misafir olacaklarını aktardı.

Cami cemaati komşuları rahatsız etmemeli

Müslümanların Ramazan’ını tebrik eden İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Genel Başkanı Mustafa İmal da yatsı vakitlerinin geç vakitlerde olması nedeniyle komşuları rahatsız etmeme uyarısı yaptı. İmal, “Ramazan müddetince bütün camilerimizde mukabele okunur, iftarlar verilir, cemaat ile teravih namazları kılınır ve vaazlar yapılır. VIKZ, yatsı vaktinin geç vakitlerde olması nedeniyle bu sene de cami cemaatini komşulara karşı duyarlı olup onları rahatsız etmemeye gayret etmeleri için çağrıda bulunuyor. Akşamları camilere gelir ve giderken komşularımızı rahatsız etmeyelim.” dedi. Ramazan’ın misafirperverlik, saygı ve sevgi ayı olduğunu hatırlatan İmal, ‘Bu ay, fakirlere ve yoksullar a yardım ve destek ayıdır. Özellikle kuraklık nedeniyle zor günler yaşayan Afrika’nın doğusundaki insanları hatırlamamız lazım’ dedi.
To Top