BAYRAM'IN GÜZELLiKLERi



BAYRAM'IN GÜZELLiKLERi

Hz. İbrahim (A.S) dua ediyor. Kendisine bir evlat ihsan edilirse en sevdiği şeyi Allah yolunda kurban edeceğini söylüyor. İsmail (A.S) dünyaya geliyor. Bir kaç yıl sonra Allahû Tealâ duasını hatırlatıyor. İbrahim (A.S.) düşünüyor. En çok sevdiği biricik oğlu, onu nasıl kurban etsin. Bir müddet daha geçiyor. Tekrar hatırlatılıyor. Okuduğumuz kaynaklara göre, bu olay üç kere tekrar ettiğinde. İbrahim (A.S) deve kurban etmek istiyor. Hatta, rivayete göre birçok deve kurban etmek istiyor. Fakat Allah en sevdiğini kurban etmesi gerektiğini bildiriyor.
Bunun üzerine, bilinen olay gerçekleşiyor. Hz. İbrahim (A.S) oğlunu kurban etmeye karar veriyor. Yani, en üst seviyede teslimiyet gösteriyor. Durumu oğluna açtığında o da “Babacığım sana emredileni yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.” diyerek babası gibi en üst seviyede teslimiyet gösteriyor. Allahû Tealâ da, büyük imtihanı kazanan Baba-Oğulu kurban ile mükâfatlandırıyor.

İslam dünyasının kutladığı Kurban bayramı bu olay sebebi ile meydana gelmiştir. Aslında, bu bayram müminler arası bir sosyal faaliyettir. Allah’ın verdiği nimetlerin müminler arasında paylaşılmasıdır. İnsanların bir birini ziyaret ederek, sevgilerini bildirmeleri, aralarında yakınlık, sevgi ve saygının artırılmasıdır. Allahû Tealâ kullarının sağlığı için gerekli Protein ihtiyacını kırmızı etten almalarını böyle bir güzelliğe çeviriyor.

İnşallah, yarın kutlayacağımız Kurban Bayramının temelinde, işte böyle bir teslimiyet vardır. İslam teslim dinidir. Teslim de, Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmektir. Allah ne emretmiş ise, yerine getirmek. Yasakladığı şeylerden kaçınmaktır.  Allah bizim yaratıcımızdır. Hangi şartlarda mutlu olacağımızı en iyi bilendir. Bizim dünyaya gelmemize izin verdiğine göre, bizi çok sevmektedir. Dünyada mutlu olmamızı istiyor. Yetmez, ahirette de cennette girmemizi istemektedir.

Fakat maalesef günümüzde bu hususlar bilinmiyor. Özellikle Mümin geçinen insanlarımızın çok büyük bir kısmı, dinlerinin teslim dini olduğundan haberleri yok. Çünkü Allah’ın kitabını incelemiyorlar. Okumuyorlar dersek yanlış olur. Okuyorlar ama mahiyetini hiç merak etmiyorlar. İblis Müslümanları İslam’ın beş şartı ile oyalıyor. Şeytan maalesef çok akıllı, insanları kurtarmayacak amelleri müdahale etmiyor. Müminler de ibadetlerimizi yapıyoruz diye ferahlanıyorlar.

İslam’ın temel hedefi olan Allah’a teslim olmak, ortadan kalkmış durumdadır. Hz. Adem’den başlayarak bütün Nebi ve Resuller ile onlara tabi olanların hepsi Allaha teslim olmuşlardır. Özellikle Hz. Peygamberimiz (S.A.V) ve onun mübarek sahabesi ile atalarımız olan Osmanlı dönemindeki Müslümanların büyük çoğunluğu Allaha teslim olmuşlar. İslam’ı Allah’ın emrettiği biçimde yaşamışlardır.  Bu sebeple o dönemlere saadet asrı deniliyor.

Şimdi insanlarımızın bir kısmı çeşitli sebeplerle İslamı yaşayamıyorlar. Ancak, dini bayramlara gelince hemen herkes elinden geldiğince, bu bayramları yaşamaya çalışıyor. İslam’ın beş şartını bile yerine getirmeyen veya getirmek istemeyenler bile, bayramlarda kurban kesmek, büyükleri ziyaret etmek gibi kutlamalardan geri kalmıyorlar. Gerçi çok küçük bir kesim bu bayramları, tatil yapmak ve dinlenmek için fırsat olarak görüyor.

Çoğunluk, bayramları, islam’ın emrettiği biçimde kutluyor. Farz olan Cuma namazlarına bile gitmeyen insanlarımız, vacip olan bayram namazlarını kaçırmak istemezler. Bu uğurda nüfusumuzun büyük çoğunluğu, sevdiklerine kavuşmak için yollara düşer. Birçok kazalara sebep olurlar. Kimse bu kutlamalardan geri kalmaz.

Bu husus çok enteresandır. Beni çok düşündürmüştür. Ramazanlarda sünnet olan teravih namazlarına gösterilen rağbet gibi, Bayramlarda da vacip olan Bayram namazlarını kimse kaçırmak istemez. Hz. İbrahim peygamberin duası sebebi  ile olsa gerek diye düşünüyorum. Bu bayramlarda insanlar tekrar bir İslam ümmeti olduğunu hatırlıyor. Diğer kavimlere de inançlarımız gösteriliyor.

Kurban bayramında vahşet yaşandığı hayvanların katledildiği gibi, ürkütücü Propaganda yapanlar da vardır. Sırası gelmiş iken o konuya da değinmek istiyorum. Kurban yapılan hayvanların yaratılma sebebi budur. Bu hayvanlar insanlara gıda olmak için yaratıldıklarını bilirler. Kurban yerine götürülen hayvanların %99.9 u büyük teslimet göstererek direnç göstermezler. Çünkü diğer zamanlarda mezbahada kesilerek gıda olmaktansa,  bayramda Allah’ın emri gereği kurban edilmek, onlar için şanstır.

Bayramlarda kesilen hayvanlar israf edilmiyor. Protein ihtiyacını yeterince alamayan fakirler de istifade ettiklerinden en faydalı şekilde kullanılmaktadır. Atalarımız Kurban etinin, kasap etinden daha faydalı olduğu ve bazı hastalıklardan korunmamızı sağladığını söylerdi. Ben bunun doğru olabileceğini düşünüyorum. Bu sebeple de bayramlarda, bizim henüz bilemediğimiz hikmetler ve sosyal güzellikler olduğuna inanıyorum.

Allahû Tealâ diğer gıdalarımız için böyle bir sebep yaratmadığı halde, kırmızı et ihtiyacımız için, Hz. İsmail (A.S) Kurban edilme olayını vesile kılmıştır. Buradan da bu gıda’nın sağlığımız için çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. Allah’ın böyle bir olayı sebep kılmasında mutlaka bilmediğimiz hikmetler olduğunu düşünüyorum. Onun için, Allah’ın bu emrinin yerine getirilmesinde üzerimize düşen görev yapılmalıdır.
To Top