BAYRAMI BAYRAM ETMEK


Bayram elbette bir neşe ve sevinç günüdür. Meşru olan eğlenceler yaşanmalıdır. Özellikle gençler için bu bir ihtiyaçtır. Eğer müslümanlar kendi eğlencelerini oluşturup onları zamanla güncelleyemezlerse, hayatın bir yönünü boş bırakmış olurlar. Tabiat boşluk kabul etmediğinden bu boşluğu başka kültürlere ait eğlenceler doldurur.

Anne baba ve yakınların, dost ve arkadaşların, komşuların hem ilgi ve sevgi hakları vardır, hem de buna muhtaçtırlar. Allah, yakınları başta olmak üzere, ilgiyi ve sevgiyi bir ibadet olarak koymuştur. Kudsî hadiste Allah: ‘Rahmi, kendi Rahmán ismimden türettim; kim rahim ilişkisini / sıla-i rahmi keserse ben de onunla ilişkimi keserim’ buyurmuştur. Sıla-i rahim, bazılarının zannettiği gibi, uzaktaki memleketini ziyaret etmek değildir. Akrabalık bağları olan insanlara desteğini sürdürmek ve ilişkisini canlı tutmaktır.

Ramazan boyu kazanılan sevapları bayramda şeytana kaptırmak, ay sonunda maaşını yankesiciye kaptırmaktan beterdir. Gayri meşru eğlenceler ve içkili meclisler şeytanların fırsat kolladıkları tuzaklardır.

İnsan sair zamanlarda nefsini mağlup edemeyebilir ama bayramlar bunun için bulunmaz bir fırsattır. Allah insanların dargın olmalarından hoşlanmıyor ve barışmada ilk adımı atan kárlı çıkıyor. Hz. Peygamber buyuruyor: Eğer sıddıklardan sayılmak istiyorsan sana gelmeyene sen git, sana vermeyene sen ver, sana zulmedeni sen affet.

Efendimiz (sa): Hediyeleşin ki, sevişesiniz diyor. Rüşvet anlamı taşımayan ve bir çıkar için olmayan hediyeleşmeler İslam’ın güzelliklerindendir. Hediyenin, az da olsa işe yarayanı makbuldür. Çöpe atılacak kocaman hediyeler yerine kullanılabilecek hediyeler alınmalıdır.

Kimsesi olmayanları ziyaret edip memnun etme, aslında Allah’ı memnun etmedir. Yine kutsî hadiste denmiştir ki Allah kıyamet günü insana diyecek: Hastalandım beni ziyaret etmedin, acıktım beni doyurmadın... Haşa! Diyecek insan, sen bunlara muhtaç değilsin ki! Hastalananları ziyaret etseydin beni ziyaret etmiş olurdun, açları doyursaydın beni doyurmuş / memnun etmiş olurdun cevabını alacak.

Bayramlar Allah’ın sonsuz merhametinin herkesi kapsadığını gösterebilmelidir. Bundan müslüman olmayan komşular ve tanıdıklar da nasibini almalıdırlar. Onlar da ivazsız ve garazsız ziyaret edilmeli, bayramlarda olsun, yaradandan ötürü ve onun hatırına sevindirilmelidirler.

Allah Rasulü Efendimiz (sa), ‘kabirleri ziyaret edin, çünkü bu size áhireti hatırlatır’ buyurur. Bayramlar kabir ziyareti için iyi bir fırsattır. Bir de kabirde yatanların bağışlanması için Allah’tan bağışlama dilemektir. Ölü canlıya muhtaç iken, canlı kabirde yatandan bir şeyler isterse şirk koşmuş ve kaş yapayım derken göz çıkarmış olur.

Bayramınız mübarek olsun
To Top