EBREHE'NiN KABE'YE SALDIRMASI


EBREHE'NiN KABE'YE SALDIRMASI

Habesistan'ın Yemen Valisi Ebrehe Yemen'de bulunan Sana sehrine muhtesem bir kilise yaptırarak Arapları Kabe yerine bu kiliseyi ziyarete cagırmıstı. Kıymetli esya ile allayıp pulladıgı kiliseye hac icin gelmek soyle dursun Kinane'li Araplardan biri gizlice giderek pislemisti. Bunun hakaret icin yapıldıgını anlayan Eberehe, Kabe'yi yakıp yıkmak uzere buyuk bir ordu ile harekete gecti,yanına meshur buyuk filini de almıstı. Mekke yakınlarına gelerek Mekke'lilerin deve surulerini topladı, gayesinin Kabe'yi yıkmak oldugunu, buna engel olunmazsa kimsenin canına dokunulmayacagını Mekke resisi bulunan Abdulmuttalib'e soyledi. O ise sadece develerini istiyordu. Buna sasıran Ebrehe'ye de soyle dıyordu:

"Ben develerin sahibiyim, Beyt'in sahibi ise baskadır ve onu koruyacaktır! "Abdulmuttalib ahalinin sehir dısına daglara cıkmasını tenbih etti, kendisi de Ka'be'de dua etti. Ertesi gun ebrehe,Kabe'ye dogru harp duzenıne gecip saldırdı, ancak ordusuna hucum emrini verdıgınde buyuk fıl bır adım bıle atmıyordu. Yemen'e dogru cevrilince adeta kosuyor, Ka'be'ye hucum ıcın kırbaclandıgı halde tek adım atmıyordu, nıhayet coktu ve onu hic kimse yerinden kaldıramadı. Bu esnada Yüce Allah'ımız (c.c.) tarafından kırlangıca benzer kuslar (tayran ebebil)gonderildi. Her biri gagalarında mercimek veya nohut buyuklugunde uc cakıl tasıyordu, cakılın degdıgı her asker oluyordu. Cogu oldu, geri kalanlar da Yemen'e zor kactılar. Ebrehe'ye de bır tas degmıstı, San'a'ya varıncaya kadar organları bırer bırer dusmustu ve nıhayet San'a'ya ayak basarken oldu.

Boylece Cenab-ı Allah, Kabe-i Muazzama'yı yıkmaya tesebbus eden bır kendını bılmezı boyle cezalandırdı. Bu olaya Kur'an'ımızda Fil Suresinde isaret edilir. Bu olay İslam Tarihine "Fil olayı" olarak gecmistir.

Yorum Gönder

To Top